La banca d’inversió: tot allò que encara no saps

L’equip del Xarrup vam tenir l’oportunitat el dimecres passat, 27 de maig, d’assistir a una activitat organitzada per Pompeu Consulting Finance, interessant en la forma i en el fons, que tenia per objecte la banca d’inversió. La xerrada va ser a càrrec d’un ex alumne de la nostra casa, Edgar Company, que actualment està treballant a un banc d’inversió líder en el sector, a la City de Londres. Quins van ser els punts més destacables de l’activitat?

IMG_0162

Què fa la banca d’inversió?

Assisteix a empreses privades i governs a obtenir accés al mercat de capitals mitjançant diferents tècniques. També s’ocupa d’oferir assessorament en operacions de fusions i adquisicions (M&A, en les seves sigles en anglès) de les empreses. Els bancs d’inversió tracten activitats completament diferents a les que pugui fer un banc comercial: els primers ofereixen assessorament (IBD) i accés al mercat de capitals (mercats) mentre els últims s’ocupen de crear valor captant dipòsits i fent préstecs.

Quins rols es poden exercir dintre la Banca d’Inversió?

A grans trets, es pot diferenciar entre “mercats” (informació pública) i “IBD” (informació privada). La primera es caracteritza per tractar amb informació pública sobre el mercat; la última, té accés a informació privada, que és utilitzada per assessorar a empreses respecte temes de fusions i adquisicions o sobre estructures de capital.

Dintre “mercats” hi trobem rols com “sales”, “research” i “trading”, de manera que en aquesta última divisió, donades les seves característiques especialment tècniques, es necessita personal amb grans capacitats de realitzar càlculs numèrics, habitualment matemàtics, físic o químics.

En canvi, dintre el món “IBD” (“Investment Banking Division”), que s’ocupa de la informació privada, s’hi troben molts equips diferents, entre els quals destaquen els equips de “country”, els de “product” i els de “industry”. Els primers s’ocupen d’estudiar quines oportunitats hi ha al país en qüestió, és a dir conèixer què està passant dins d’aquell mercat; dintre els equips de “product” es troben equips de “Equity Capital Markets” (ECM) que s’ocupa de l’assessorament en tot tipus de productes relacions amb “equity”, com per exemple els bons convertibles o les sortides a borsa, equips de “Debt Capital Markets” (DCM), que s’encarreguen de l’emissió de bons, “leverage finance”, dedicats al finançament per a empreses amb un perfil més arriscat i, finalment, els equips de M&A. Per últim, els equips de “industry” han de conèixer el sector en el que es fa la transacció, es tracta per exemple d’equips com “financial institutions”, “utilities” o “telecom”.


Com s’estructuren?

Pel que fa a “mercats”, l’estructura és més plana, no molt piramidal. Les progressions laborals són més abstractes, ja que es pot ascendir més ràpidament però tens menys garantit l’ascens progressiu.

En canvi, a “IBD”, l’estructura és més piramidal i s’entén que es dóna més facilitats a les promocions dels treballadors, d’acord amb les seves capacitats i esforç. Els tres primers anys se sol ocupar la plaça com a “analyst”, dins de la qual existeix una jerarquia pròpia, i més endavant, si es segueix promocionant, s’assoleix el paper de “associate”, VP, “director” fins “Managing Director”. Es tracta, en definitiva, d’una estructura molt escalonada on cada any l’ascens és quasi garantit.


IMG_0161

A més, durant la mateixa activitat es van entregar els premis DIF BROKER, on el guanyador va ser Rafael García. Dit això, només ens queda animar-vos a tots aquells interessats en la matèria a què seguiu participant en els actes que s’organitzen des de les associacions de la nostra Universitat, en especial d’aquelles que tracten temes de la nostra vessant, la de la Facultat d’Econòmiques i Empresarials.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: