Entrevista al SEPC UPF, candidat a representant dels estudiants al Claustre

En el context d’Elecccions al Claustre de la UPF, a les quals, com sabeu, estem intentant donar difusió a través d’entrevistes als candidats, avui publiquem l’entrevista que hem fet a dos membres del Sindicat d’Estudiants de Països Catalans, el qual es presenta per poder seguir representant als estudiants de la UPF al Claustre universitari. Un d’aquests dos, la Júlia, també representa a les Assemblees de la UPF, que també es presenten a les eleccions. Per tant, per poder fomentar una participació estudiantil més informada, des d’El Xarrup hem entrevistat a la Júlia i a l’Àlex, per conèixer més d’aprop al SEPC,  les seves ambicions i la seva manera d’intentar fer-les realitat.

A continuació us deixem el vídeo íntegre de l’entrevista i els fragments més rellevants transcrits.

Per començar, ens podeu explicar què és el SEPC a nivell nacional i també en el context de la UPF?

EL SEPC és la organització estudiantil d’esquerra indepentista. Treballem per la presa de consciència de tots els estudiants i de totes les persones de la comunitat universitària. Tenim 5 eixos bàsics en els quals treballem: ensenyament públic, popular, de qualitat, català i anti-patriarcal. A nivell de la UPF tenim presència a Poblenou i a Ciutadella; entre aquests 2 nuclis sumen 40 les persones que són militants. A nivell nacional el SEPC té presència a totes les universitats públiques catalanes i a un centenar d’instituts.

Quins objectius heu aconseguit i quins no?

El què hem aconseguit els dos nuclis del SEPC a la UPF, tant a Ciutadella com a Poblenou és construcció, mobilització i organització. És a dir, incidir i eixamplar el moviment estudiantil. Intentem fomentar la participació en diferents àmbits de la vida universitària. Hi ha gent que participa a les assemblees, fomentant una formació crítica, a la facultat de Polítiques per exemple. A Poblenou estan fent una campanya a nivell de Campus en contra de la pujada dels preus públics del bar, la qual entenem que és excessiva. Altres formen part de la Comissió de Gènere i d’Igualtat de la UPF. Així doncs, cadascú de nosaltres intentem fomentar, i sobretot participar, construir i eixamplar la participació dels estudiants, per fomentar la conscienciació crítica i la presa de poder i sobretot la organització per defensar causes col·lectives. Hem de millorar molt, sens dubte, en la qüestió de com gestionem els espais i òrgans de govern, els quals s’han buidat de contingut. Es vol canviar la governança, es vol canviar el finançament i fins i tot l’elecció del rector, el qual a partir d’ara serà escollit des de fora de la comunitat universitària. Entenem que incidir en aquests espais per defensar els drets dels estudiants és complicat, considerant que la sobirania d’aquests espais s’ha buidat de poder. Des d’aquest punt de partida, nosaltres entenem que el Claustre és una eina més que tenim per participar i canviar-ho, malgrat que sigui una eina que cada cop és menys democràtica.

Aquestes eleccions sens dubte seran atípiques i bastant inèdites. Com valoreu el nou sistema de vot electrònic?

Des del SEPC ens posicionem en contra ja que està intentant desincentivar la participació estudiantil. Està molt mal explicat, no s’ha donat indicacions clares sobre com votar electrònicament… Per això, s’ha de fer molta difusió que no s’està fent. Els tràmits informàtics són molt complicats, la gent no està tan al dia sobre les eleccions. Per tot això, creiem que la participació baixarà.

A nivell de la UPF, quins objectius teniu a curt i a llarg termini?

A curt termini els objectius són clars i directes. Volem conseguir millores a nivell econòmic en termes de beques, taxes, de fraccionament de la matrícula, preus de màster públics. Creiem que a la classe treballadora se’ns extà expulsant de la universitat. El Pla Bolonya comporta un model de “full time student” i això fa que, en una situació de crisi econòmica, juntament amb una pujada de taxes, fan que cada cop sigui més difícil entrar a la universitat i també quedar-se, que molta gent no es pugui permetre estudiar. Volem fer reivindicacions que entenem que són bàsiques: gratuitat en  dels crèdits, més màsters públics, que es fraccioni la matrícula, remuneració de les pràctiques extracurriculars, i sobretot, el més important, que hi hagi un fons de beques més gran. A curt termini, el nostre objectiu és aconseguir això i aconseguir-ho com sigui.

Quina relació hi ha entre SEPC UPF i Assemblees UPF?

El SEPC participa a les asseemblees de la universitat, de fet som la única associació que hi participa; així consta als registres de la universitat. Per tant, hem pactat amb aquestes assemblees, hem parlat amb elles per tal d’intentar fer candidatures tant del SEPC com de les assemblees. Per exemple, jo milito al SEPC, però em presento per Asseemblees UPF.

Els estudiants hem vist pancartes, però potser no tothom està ben informat. Quins són els objectius de la pròxima vaga que heu convocat pel #27F?

Aquesta vaga neix de l’evidència de que els òrgans de govern no serveixen per aconseguir millores de caire econòmic pels estudiants. És una conseqüència directa de la negació sistemàtica dels òrgans de govern i del Claustre a fer aquestes millores que hem demanat reiteradament. Hem d’aconseguir aquestes petites victòries que són bàsiques… La universitat té marge de maniobra i per això volem fer pressió i incidir de manera directa per tenir un fons de beques, així com les altres qüestions que hem comentat anteriorment.

Per acabar, una mica de marketing….Què li diríeu a un estudiant per tal de convènce’l que voti a SEPC?

El SEPC som realment qui està duent a terme el moviment estudiantil a la universitat, som els únics que participem a les assemblees de base. Estem fent molta feina; feina de base…  Hem crescut molt com a sindicat i això és signe d’alguna cosa.

Podeu obtenir més informació sobre les eleccions als representants dels estudiants al Claustre, els candidats definitivament proclamats i els mecanismes de votació clicant aquí.

Des d’El Xarrup, el blog de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UPF, us animem a tots els nostres lectors a informar-vos i a participar en aquestes eleccions el dia 26 de febrer!

Anuncis

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: