Entrevista a AJEC UPF, entitat candidata a representant dels estudiants al Claustre

En el marc de les pròximes eleccions als representants dels estudiants al Claustre universitari, les quals es celebraran el 26 de febrer, des d’El Xarrup hem volgut donar veu a les associacions d’estudiants que s’hi presenten per poder conèixer les seves idees, propostes i projectes.

Així doncs, el nostre primer entrevistat va ser l‘Edgar Perez Berrio, qui es presenta a través de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC). A continuació, us deixem el vídeo de l’entrevista completa i la transcripció d’alguns fragments.

Què és l’AJEC a nivell nacional i a nivell de la UPF?

L’AJEC a nivell de Catalunya és una entitat estudiantil d’esquerres que es dedica a defensar els drets dels estudiants, principalment als instituts, als centres formació professional i a la universitat pública.  Treballem, a nivell de la UPF, en l’àmbit més institucional com podria ser el Claustre, amb diferents claustrals. Actualment som la segona força a la universitat. Ara seran les eleccions i intentarem treure bons resultats. Puntualment, també intentem ajudar a estudiants amb dificultats, les quals sovint es basen en problemes de comunicació entre la direcció de la universitat i els interessos dels estudiants. 

Fent una mirada enrere, quins objectius ha assolit l’AJEC i quins no?

Com et deia, som la segona força al Claustre i això és el nostre principal motiu d’orgull. A més, ajudem als estudiants en tot el que podem, intentant defensar sempre els seus interessos, i això és una tasca molt important. Però una de les nostres deficiències, que probablement es pot considerar transversal a totes les associacions estudiantils, és la falta de participació. Tot i que ens trobem en un moment polític i social complicat, manca voluntat i interès per implicar-se en la vida universitària i en tasques de representació política. 

Com podria ajudar que l’estudiantat s’impliqués més a l’activitat de representació universitària? 

Creiem que més enllà d’anar a votar, que és essencial, també és molt important la implicació directa dels estudiants; ja que de vegades hi ha problemes de comunicació entre l’entitat que vol defensar els interessos dels estudiants i els propis estudiants. És important el contacte permanent per detectar i solucionar els problemes, ja que hi ha barreres de comunicació. No és el mateix tenir una associació amb 10 estudiants treballant, que una amb 20 o 30. 

Quina opinió té l’AJEC del nou mètode de vot electrònic?

La nostra opinió és bastant favorable i positiva davant d’aquesta nova eina. Si no recordo malament l’any passat es va fer una prova pilot; però jo crec que el problema va més enllà. El vot electrònic pot ajudar a que la participació sigui més elevada, però hi ha un gran problema comunicatiu. Als estudiants els hi costa molt anar a votar, i fins i tot hi ha molts casos de gent que podria estar interessada en votar, però no n’està assabentada de les eleccions, la campanya electoral passa desapercebuda en molts casos… Tenim un problema comunicatiu que les entitats estudiantils i la direcció de la universitat hem d’afrontar.

Quins són els vostres objectius prioritaris a curt i a llarg termini a la UPF?

A curt termini, principalment, intentar resistir els atacs neoliberals que venen, sobretot des del govern català i el de l’estat. Intentar resistir, intentar anar a manifestacions, intentar ajudar a la gent que pitjor ho està passant, i lluitar per defensar els drets dels estudiants que no poden accedir a l’educació universitària. És complicat però creiem que per un motiu purament ideològic i moral, AJEC ha d’intentar canviar aquestes coses. A llarg termini, hi ha diversos problemes a solucionar, però s’enmarquen en un mateix problema que és l’accés dels fills de les classes populars a la universitat. Els horaris no permeten treballar al mateix temps que s’estudia. Hi ha una gran dificultat per compaginar horaris, a  moltes carreres s’ha d’anar a classes al matí i a la tarda i això fa impossible poder treballar.  D’altra banda, a moltes carreres s’exigeix un nivell d’anglès molt alt que no tothom té. Molta gent arriba a la UPF sense un bon nivell d’anglès, perquè no s’ha pogut pagar les classes particulars o perquè no ha pogut anar a una escola privada… I això suposa una barrera. La universitat s’hauria de comprometre a fer unes classes d’anglès dins del programa acadèmic per tal de que tots els estudiants puguin assolir un nivell òptim d’anglès al final de la carrera.

Què li diries a un estudiant que no té clar a qui votar?

Doncs sobretot que voti, és important recolzar a les diferents associacions i estudiants que es presenten per empoderar-los i donar-los legitimitat per representar-lo al Claustre. Però, si m’ho permets, jo també li diria que voti a entitats d’esquerres. No té sentit que a una universitat pública com la Pompeu Fabra, l’entitat amb més pes al Clasutre sigui una entitat vinculada directament al partit de govern que està impulsant les retallades que estan afectant tan negativament a tota la comunitat universitària. Que tothom voti a qui vulgui, però preferiblement a entitats d’esquerres. A més, també demanaria que el dia després de les eleccions, qui encara no estigui a una associació i hi pugui estar interessat vingui a picar a la porta per involucrar-se. 

Podeu obtenir més informació sobre les eleccions als representants dels estudiants al Claustre, els candidats definitivament proclamats i els mecanismes de votació clicant aquí.

Anuncis

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: