Guillem López:”Els economistes fa temps que estan bastant «lost in translation»

Guillem López:”Els economistes fa temps que estan bastant «lost in translation»”

Guillem López Casasnovas  (Menorca, 1955) és llicenciat en Dret i Economia per la guillem lópezUniversistat de Barcelona. Es va doctorar en Economia Pública per la Universitat de York (Regne Unit, 1984) i ha estat professor  visitant a l’Institute of Social and Economic Research i a la Universitat de Sussex (Regne Unit) entre d’altres. Amb una trajectòria tan brillant el  passat més de novembre va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Isalud de Buenos Aires (Argentina)

Des de 1992 és catedràtic d’Economia de la UPF, de la qual va ser vicerector d’Economia, Administració i Relacions Institucionals i Internacionals i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Actualment és codirector del màster de Gestió Pública (UPF-UAB-EAP) i del Global Health Leadership Forum, un programa conjunt entre el CRES-UPF i la Barcelona GSE amb la Universitat de Berkeley (EUA).

És membre de dos consells assessors del govern de la Generalitat de Catalunya i a escala estatal, és assessor del ministeri de Sanitat i conseller independent del Banc d’Espanya. En l”àmbit internacional, presideix l’Associació Mundial d’Economia de la Salut (IHEC) i és membre de la Comissió de l’OMS per a l’Estudi de les Desigualtats en Salut.

Entre altres guardons, ha obtingut el premi Ramon Llull, atorgat pel Govern de els Illes Balears; el premi Joan Sardà Dexeus i el premi d’Economia de Catalunya de la Societat Catalana d’Economia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Per què va estudiar economia?

Vocacional. Vaig fer a la vegada el grau de Dret. Teoria (assignar recursos escassos) i implementacio (marcs jurídics de intervenció) els dos a l’hora per a canviar el mon. Eren temps de dictadura..

Què és el que més li agrada de la seva feina com a acadèmic?

La pressió que em força a estar al dia, contra la inèrcia. I la llibertat de càtedra: no he de suportar cap pelma per mor que sigui fill de o propietari de..

Vostè és conseller independent del Banc d’Espanya, de quines mesures preventives i sancionadores disposava el BdE per evitar el comportament ineficient de les caixes?

Sancionadores, cap. El Banc actua per aquells cassos a través de la Fiscalia. Preventives si. Havia d’haver posat obstacles a la concessió de hipoteques tot i que haguera enervat a caixes i aspirants inconscients a esdevenir propietaris

Vistos els esdeveniments, es va poder fer més?

Si. El que jo pensava i penso es veurà quan s’obrin les actes del consell de govern. Mentrestant, em toca acceptar el fallo conjunt amb lleialtat. Però a la política econòmica s’hi ha d’arribar ‘plorat’ per a l’exercici responsable de les competències encomanadesI amb humilitat ja que els economistes, en especial els macro, fa temps estan bastant «lost in translation».

Al seu parer, per on passa el camí de la recuperació econòmica? I quin rol hi ha de jugar el sector públic?

La recuperacio dependra del consum i la inversio exterior mes que de la interior. El sector public no pot ser avui un actor rellevant. Les reformes internes son condicions necessaries. Les suficients estan en mans d’Europa

Com a president de la Comissió d’Experts per la reforma de l’Administració pública: reforma o reinvenció?
Reforma pero amb idees noves. No existeix la proposta big bang a la funcio publica..

Què és el que hem de canviar exactament?

La idea de que sempre la provisió pública requereix producció administrativa. I sobre tot una cultura poc cívica respecte d’allo que és de tots i no és de ningu

Amb un marge de l’1.2% del PIB català, són possibles uns pressupostos raonables?

No. Les meves estimacions, que em causaren un cap de setmana de polèmica pública després d’unes declaracions als mitjans, demanen un 2.3

Passant ara a temes més concrets com afectaria una privatització de la sanitat al catàleg de prestacions?

No hi haura privatització. No cal perdre temps amb això quan l’avaluació econòmica de la provisió pública encara està pendent i discutim mentrestant des de l’esoterisme de les privatitzacions. Ni la sra Tatcher va privatitzar al Regne Unit el NHS!!

Com hem d’interpretar l’excedent produït arran de la gestió privada?

Com a més transparent que el que es genera amb la producció pública i del què sovint s’apropia el més caradura (que parasita la pública) o el menys productiu (que s’escaqueja a costa de la resta de companys). Dit això, sovint la societat prefereix els ulls que no veuen per allò de que el cor no senti. Dit això també, la persecució del lucre té límits en la gestió dels serveis públics dels què ha de vetllar un regulador públic intel·ligent

Quines han estat les consequències de la suspensió del cobrament de l’euro per recepta? Era la mesura correcta per mooderar el consum?

Més que tiquet moderador tenia capacitats recaptatòries que en la suspensió s’han resentit en detriment del finançament de la sanitat pública

Estem assistint a un canvi radical irreversible del model sanitari o es tracta d’un canvi temporal?

De nou, no existeixen big bangs a la gestió sanitària pública. Però mai fa bon temps per aquell que no sap a on va

En definitiva el què mou Guillem López és refermar la importància de la  participació per a millorar el món. És el mateix raonament que l’ha mogut des de jove i què encara ara el fan ser actiu a múltiples consells i àmbits de la societat civil.  Assegura això fet sempre amb ” Gratia et amore, amore per l’estima de la importancia de la provisió pública en el benestar de la gent. I gratia, de gratis!”

Anuncis

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: