Bitcoin o la nova ruleta

Per si no n’havíem tingut prou amb les darreres manifestacions d’imperfeccions dels mercats financers, aquí tenim l’última invenció objecte d’especulacions que, sense gairebé cap dubte, ha portat a una nova bombolla. Bitcoin, la moneda digital que permet transaccions instantànies P2P, pagaments a nivell mundial de manera ràpida i “senzilla” amb pràcticament cap comissió realment va ser “encunyada” l’any 2009 per una persona o grup que actua sota el nom de Satoshi Nakamoto, però s’ha ben guanyat la fama arran dels fets produïts les últimes setmanes, quan la seva cotització (tipus de canvi vs dòlar) va arribar l’anterior dimecres a màxims de 266$ i a quadruplicar el seu valor en tan sols un mes.

Imatge

Fem un petit repàs: per què utilitzem els diners? Una moneda o divisa és quelcom que pot ser utilitzat com a mitjà de pagament de béns i/o serveis, i intercanviable per altres monedes a un preu determinat (generalment) pel joc de l’oferta i la demanda. Això facilita enormement les transaccions econòmiques, però no qualsevol cosa pot ser utilitzada com a moneda. Per a què un element qualsevol pugui ser considerat moneda necessitem que sigui un bé escàs (no tothom pot disposar d’infinites quantitats) però també que sigui comunament acceptat per la societat. A dia d’avui la diferència entre el bitcoin i una moneda “normal” no ve tant pel fet que aquesta darrera té un suport físic, sinó perquè l’escassetat principalment la regula un banc central que fixa la quantitat de diners en circulació. Basant-se en devastadores experiències anteriors d’hiperinflacions com l’alemanya, la creença que els bancs centrals tot i ser independents políticament tendeixen a imprimir diners sense control per contrarestar els cicles negatius a curt termini ha creat la necessitat per a alguns usuaris de passar-se a una moneda la creació de la qual no depengui d’autoritats monetàries ni d’altres xocs externs. De fet, el procés de creació de bitcoins és complicat i depèn de la resolució d’algoritmes matemàtics (mining) que es va complicant amb el temps la qual cosa farà que finalment la seva oferta sigui constant perquè serà quasi impossible resoldre’ls.

Dit això, es pot argumentar que l’atractiu d’aquesta moneda pot ser justificable. Ara bé, aquest augment tant sobtat i accentuat de la seva cotització necessita més que una bona justificació per entendre que es tracta d’una forta pujada del seu valor fonamental i no d’una bombolla. Què ha pogut portar a una demanda tant sobtada de bitcoins ara i no fa quatre anys? Una possible explicació sorgeix de la mala actuació de les institucions europees en relació al rescat de Xipre. La desconfiança que ha marcat aquesta situació és un factor explicatiu d’aquesta creixent utilització per part dels inversors del bitcoin com a divisa refugi. Altres trets que podrien afectar positivament a la demanda d’aquesta moneda són la seva comoditat a l’hora d’efectuar pagaments, i que no depèn (en principi) de costos i riscs associats al mercat de divises (e.g. bandes de fluctuació del tipus de canvi, cobertures…), i que actualment no està fiscalment ni legalment regulada i permet actuar en bastant (però no ple) anonimat, però realment pot això explicar aquest increment tan accelerat?

El bitcoin podria implicar també conseqüències molt negatives per a la societat ja que qualsevol transacció produïda en un entorn on les persones poden romandre en l’anonimat dificulta enormement la correcta aplicació de la llei. Per tant, el bitcoin podria fer-se servir com un refugi perfecte per a estafadors i mafiosos amb intenció de blanquejar els seus diners o bé que han deixat de confiar en paradisos fiscals com els de Xipre. A més, recordem que les transaccions no han de passar per cap banc i per tant difícilment són registrades enlloc i com a conseqüència d’això no es pagarien impostos. Això no sembla convenient tenint en compte la situació financera d’alguns estats a dia d’avui. De tot això es deriva que no seria gens estrany que si les autoritats veuen en el bitcoin una greu amenaça ja no només per a les finances públiques sinó també de cara a una important pèrdua del control de la política monetària que aquestes podrien exercir, que finalment s’entrés a regular fortament i fins i tot que pogués ser declarada il·legal. Per a un inversor a llarg termini això seria un inconvenient bastant gran.

Com amb tota inversió (racional), hauríem d’atendre a la rendibilitat i liquiditat que el bitcoin ens pot oferir. En aquest sentit, a dia d’avui el bitcoin és encara un actiu molt il·líquid ja que no existeix un mercat organitzat per a la compravenda de bitcoins. A més a més, els dipòsits denominats en bitcoins no ofereixen pagament d’interessos, per tant l’única via per la qual la inversió en bitcoins pot tenir una rendibilitat diferent de 0 seria per la via de l’apreciació respecte d’altres monedes. Tot i que la recent apreciació del bitcoin podria apuntar en aquesta direcció, ens falten arguments per a justificar que aquesta sigui sostenible i no fruit de la irracionalitat. Tot i que com ja hem dit hi hauria raons a favor de l’ús del bitcoin, la realitat actual és que encara és una moneda molt poc utilitzada per a realitzar pagaments (que és o hauria de ser la principal raó per la qual demanem diners), i a l’hora de la veritat seria molt complicat passar de manera “pacífica” a una situació on finalment els salaris i els impostos es paguessin en bitcoins. Complicat, però no impossible. Tot depèn de la confiança que tingui la societat en ella i de com sigui percebuda pels estats. Si les circumstàncies fossin les propícies, no cabria descartar que pogués ser reconeguda legalment, de manera que llavors sí podríem prescindir d’altres monedes de curs legal que ara mateix necessitem sí o sí a l’hora de la veritat.

En conclusió, tot i no ser una mala invenció, no està realment clar el seu futur. L’únic que resulta evident és que no hi ha raó justificada per la qual tothom de manera sobtada la vulgui utilitzar com a moneda, i amb tot el que hem dit tampoc és la millor inversió a llarg termini que podem realitzar, per tant tot apunta (i això queda bastant evidenciat amb la darrera caiguda a vora dels 50 dòlars) que el darrer mes el bitcoin s’ha convertit en la nova joguina dels especuladors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: