Aspectes econòmics de la independència de Catalunya

El passat dimecres 30  de gener es va encetar el cicle de debats sobre la independència de Catalunya.En aquesta primera sessió es va debatre exclusivament aspectes econòmics. Els encarregats de mostrar els diferents punts de vista i exposar la seva visió sobre el tema van ser Juan Carlos Conesa, professor d’Economia de la UAB, Ángel de la Fuente, investigador de l’IAE i coautor de l’informe de la Fundación de el Análisis y los estudiós sociales (FAES) “El mito fiscal, Jordi Galí, director del CREI i membre del Col•lectiu Wilson i Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la UPF._MG_3578

El debat va estar dividit en dos parts. Durant la primera hora els ponents va disposar cadascun d’ells d’un quart d’hora per explicar el seu punt de vista sobre la independència i la consegüent justificació amb gràfics i dades i la següent hora el públic va poder intervenir i interpel·lar els assistents.

Pel que fa a les línies essencials que va presentar cada ponent, el professor Conesa, va posar èmfasi en la incertesa del procés ja que va assegurar : “ estem parlant de llarg termini, no sabem el resultat del nivell de confrontació. És una cosa que no sabem i condiciona l’impacte econòmic al llarg de la transició. En el procés veig massa interrogants i massa incertesa “. Va defensar el potent impacte que la incertesa té sobre l’activitat econòmica i va denunciar la falta de models científics sobre el tema.

Pel que fa al professor i membre del col·lectiu Wilson Jordi Galí va assegurar que els guanys potencials de la independència són molt grans però depèn del que facin polítics i  catalans en el moment de la ruptura.  Assegurà que els costos poden ser minimitzats, només és voluntat de les parts.  I feu una analogia entre la independència i les lleis per preservar el medi ambient doncs el benefici d’aquestes nosaltres no el gaudirem, però si les generacions futures. Finalment defensà la independència com  “una oportunitat única per substituir un aparell obsolet, ineficient i sobredimensionat en favor d’un de  petit, eficient i auster”.

Pel què fa al membre de les FAES, Ángel de la Funte, va denunciar per una  banda la uniformitat [en el tema de la independència] de la premsa catalana, segons ell, més que la espanyola, doncs han venut la independència “com un negocio cojonudo però l’ argument econòmic és dèbil” . En resposta a les declaracions de Jordi Galí a més va afirmar que  la Generalitat ja era una oportunitat de muntar una administració pròpia de zero, i que té els seus defectes i vicis. Preguntà finalment  “Què ens fa pensar que farem les coses diferents? Perquè no ho intentem dins? La cultura, el país, la corrupció i l’ambient no és molt diferent”

_MG_3588I finalment arribà el torn de Guillem López qui en format PowerPoint va exposar els seus 13 motius de desengany de la relació amb Espanya. Alguns dels punts van ser la relació entre descentralització i uniformitat que considerà contradictòria, ja que va defensar que “precisament el que fa la solució federal és evitar imposar una preferència homogènia. Ni els impostos ni les despeses són els mateixos en els estats compostos”, va denunciar que assignar recursos ignorant la diferent capacitat de compra d’un euro depenent de la geografia és una condemna per certs ciutadans, doncs aquests rebran prestacions reals inferiors a la resta, fins i tot en el cas d’haver realitzat majors contribucions. No tots els punts van ser d’àmbit exclusivament econòmic sinó que va mostrar una gran preocupació per preservar llengua, cultura i identitat d’una comunitat hauria de ser una obligació col·lectiva de totes les comunitats que conviuen.

En definitiva els assistents a l’acte van gaudir d’ aproximadament una hora de dades, gràfics i percentatges on cadascú volia mostrar la seva visió sobre aquest tema. A continuació us deixem el link del vídeo perquè sigueu vosaltres mateixos qui escolteu i extragueu les vostres pròpies conclusions.

Aquí trobareu el vídeo complet del debat –> http://www.youtube.com/watch?v=6pA1dGySttg&feature=youtu.be

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: