Estudiar a l’estranger: per què és tan important?

La mobilitat internacional a l’àmbit universitari sembla haver assolit un ritme imparable els últims anys. Concretament, els rànquings QS 2012/2013 mostren un creixement del 10% en el nombre d’estudiants internacionals a les universitats que es troben en el top 100, rècord històric. No es tracta d’un fet exclusiu d’aquestes 100 universitats “top”. De mitjana, les universitats en el top 700 acullen ara un 4% d’estudiants internacionals més. Dades de l’OCDE demostren que ja l’any 2010 hi havia 4.1 milions d’estudiants internacionals, un 0.41% més respecte l’any anterior i gairebé un increment del 100% respecte l’any 2000.

Pel que fa a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, el darrer any només en aquesta facultat van marxar d’intercanvi 234 estudiants, mentre que vam rebre al mateix temps 181 estudiants estrangers. A tota la UPF, només aquest trimestre rebrem 180 estudiants internacionals. En aquest còmput no es tenen en compte els 448 estudiants que també han arribat en el marc del programa Study Abroad. Per tot això, no resulta estrany sentir que la UPF se situa com a primera universitat espanyola en percentatge d’estudiants i de professorat internacional.

Quines són les raons d’aquestes xifres? Alguns experts apunten que això és simplement perquè els estudiants demanden una millor educació que potser al país d’origen no és possible d’oferir. D’altres afirmen que hi ha un nombre creixent de famílies que tenen una major disposició a pagar en educació superior per tal de proporcionar als seus fills una oportunitat de tenir una carrera professional exitosa.

No obstant això, l’explicació que sembla encaixar millor amb l’acceleració del fenomen de la mobilitat és la de la globalització. Als darrers anys s’ha fet evident que el món ha esdevingut un lloc amb infinitat d’interaccions complexes entre gairebé tots els països que el conformen i que al seu torn creen un clima d’incertesa que a hores d’ara encara no sembla del tot resolt. La necessitat d’entendre i treballar amb individus de totes les parts del planeta s’ha tornat crucial, i per a això estudiar a l’estranger pot ser una magnífica manera d’aconseguir aquest objectiu.

En aquest sentit, la mobilitat internacional dels estudiants pot ser una bona mesura per assegurar la cohesió social a nivell mundial. En paraules del Premi Nobel de la Pau i ex-secretari de l’ONU, Kofi Annan, “Clearly, we need to use education to advance tolerance and understanding. Perhaps more than ever, international understanding is essential to world peace -understanding between faiths, between nations, between cultures. Today, we know that just as no nation is immune to conflict or suffering, no nation can defend itself alone. We need each other- as friends, as allies, as partners- in a struggle for common values and common needs”.

Imatge

Els avantatges de la mobilitat internacional són més que coneguts. Entre aquests es poden trobar augmentar la capacitat de lideratge, l’adquisició de consciència global, fer un pas endavant a la teva carrera professional i experimentar un major creixement personal. Aprendre una nova llengua i entendre des de dins una cultura diferent en són de les més destacades. Tot i que a priori pugui semblar que aquests beneficis són només de caire personal, el fet d’educar els estudiants i els futurs líders amb perspectiva global suposa un avantatge també social, ja que en darrera instància se’n beneficiaran les mateixes universitats, les empreses que els contractaran i l’economia del país en el seu conjunt.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: