Què és realment el lideratge i per a què serveix?

Imatge

Conferència de Jorge Cuervo, organitzada per l’AIESEC.

Jorge Cuervo és llicenciat en Farmàcia per la UB, màster en administració i direcció d’empreses per ESADE, diplomat en Planificació Estratègica, coach certificat per CTI i ICF i titulat en Coaching de sistemes relacionals ORSC. Durant gairebé 20 anys ha ocupat posicions directives a diverses multinacionals, i actualment és Executive Coach, Coach d’equips i formador. També és professor a Barcelona Activa i col·labora a programes formatius i postgraus amb diverses universitats i cambres de comerç.

Avui dia -diu- és patent a la nostra societat la gran mancança de lideratge. Ho veiem a tot arreu, des de les PIME’s fins arribar a les classes polítiques. No és un tema nou, però. Són molts (massa) els autors que s’han pronunciat sobre la rellevància que té desenvolupar majors capacitats de lideratge per tal d’aconseguir sortir d’aquesta profunda crisi. Però què es realment el lideratge i de quina manera fa funcionar una societat són interrogants sovint no contestats o bé tractats poc clarament. Cuervo, a la conferència que ha tingut lloc avui al Campus de la Ciutadella (organitzada per l’AIESEC, la plataforma internacional d’universitaris interessats  a desenvolupar el seu potencial de lideratge, entre d’altres temes globals), ha intentat respondre aquestes qüestions. Després de comentar entre tots quins són o haurien de ser les dimensions més importants de lideratge, ha començat la seva exposició amb la següent figura:

pib-capita mundial

El gràfic que veiem aquí és bastant il·lustratiu del problema a què ens enfrontem. Els factors determinants del creixement del PIB per càpita mundial han deixat de ser els factors de producció en sentit clàssic (terra, capital i treball), per donar un major protagonisme a les idees i en definitiva al desenvolupament tecnològic. Vivim en una nova època: l’era de la informació i la tecnologia. Malauradament, tant la nostra condició biològica com els nostres esquemes mentals segueixen estancats i adaptats a èpoques anteriors, amb pitjors condicions de vida però amb una configuració de la societat “estable”, en el sentit que, fos com fos, hi havia certesa sobre la posició d’un membre en aquesta i això queda reflectit en la tendència constant de diverses variables econòmiques i demogràfiques (el fenomen conegut com trampa Malthusiana). Un cop trencat l’esquema, es genera un ambient de caos absolut i un sentiment d’incertesa en el si de la societat, i aquí és segons Cuervo on apareix amb més força la necessitat imperant del lideratge, això és, proveir certesa i ser una guia pels altres membres.

La conferència ha abordat llavors el tema de la condició humana. Segons Cuervo, resulta indispensable entendre primer què som i com estem configurats per tal de donar una resposta adequada a què és el lideratge. Evidentment, malgrat els importants avenços científics dels darrers anys, encara queda molt per respondre en aquest àmbit, però ha destacat la rellevància de concebre que no només el cervell genera la ment, sinó que aquesta última pot modificar també el primer (el cas dels taxistes de Londres, on s’ha observat un desenvolupament extraordinari de la seva capacitat espacial, n’és un bon exemple). A més, l’ésser humà no és completament emocional ni racional, essent el component racional molt més recent al nostre cervell, però tot i que tenim una part de cada en aquest (còrtex prefrontal conté la part racional i sistema límbic, l’emocional) és important també entendre-les com un conjunt inseparable amb constants relacions entre si.

Així doncs, un líder, per tal que sigui cregut, ha de ser coherent amb si mateix, i això implica en darrera instància que els components racional i emocional vagin en la mateixa direcció, i.e. que hi hagi ressonància i no dissonància, amb la qual seria impossible liderar si no ets un magnífic actor o actriu. En paraules de Cuervo, “Si quieres liderar, tienes que aprender primero a liderarte”.

Sovint es confon o no s’entén la naturalesa conceptual del lideratge. Per començar, el lideratge no és una qualitat, ni quelcom inherent a un individu. És, en canvi, un tipus d’interacció i un concepte de naturalesa relacional. No existeix líder sense liderats (per tant és un concepte relatiu i no pas absolut), i la relació del lideratge és una concessió que fan aquests respecte de la persona que comunament anomenem líder. Liderar tampoc és manipular: un manipulador pot fer tasques semblants a la del líder, però l’únic que fa és utilitzar els altres en benefici propi, mentre que el líder no.

Hi ha dues característiques bàsiques que responen al lideratge de qualitat. La primera és la humilitat. Per entendre això, és pertinent la següent cita: “Si ets el que fas, el dia que deixes de fer ja no ets”. Per tant, si et creus que ets el que fas, realment tu no tens el càrrec, sinó a l’inrevés. El lideratge no és quelcom que hom pugui posseir, és un pacte entre grup i líder; un rol d’equip que exerceixes però no posseeixes. La segona és la generositat. Això diferencia el líder del manipulador. El primer no veu a aquells que destaquen al grup com a amenaces. Ans al contrari, en comptes d’eliminar-los com faria el segon, veuria que potenciar-los és el més profitós.

Per acabar, Cuervo ha fet també especial menció a la diferència entre ser un cap i ser un líder. El cap simplement  posseeix el poder. En altres paraules, mana als altres què han de fer, antigament sota l’ús de la força i més actualment amb l’amenaça d’acomiadament o de sanció. Segons la seva opinió, a Espanya hi ha massa caps, que manen els altres perquè tenen poder i ho fan bàsicament per alimentar el seu ego. En canvi, el líder exerceix la influència sobre els altres, i a la vegada es fa créixer a si mateix. El lideratge, doncs, té una doble naturalesa: un lideratge personal i un lideratge de cara als altres. Més tècnicament, el líder activaria la teva part esquerra del cervell (on es desenvolupa la part proactiva i creativa de l’individu) mentre que un cap que no és líder activa la part dreta (estat d’alarma, posició reactiva que desencadena en la lluita, fugida o bloqueig, la repressió dels quals provoca una descàrrega de cortisol que és el que genera l’estrès).

Amb tot això, Cuervo ha conclòs l’exposició amb un intent de reflectir totes aquestes idees  en una definició sintètica pel lideratge. Textualment,

“Un líder es la persona que recibe de otras personas la confianza para guiarlas en la búsqueda de lo que sienten como la mejor solución posible a partir de un contexto inicial concreto”.

Si tens interès en saber més sobre l’associació AIESEC o de properes conferències d’aquesta, pots obtenir més informació al seu portal web www.aiesec.org/spain i les seves dades de contacte a l’apartat d’associacions d’El Xarrup.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: