Neix un nou punt de trobada d’estudiants

El passat 15 de novembre va néixer la Trobada d’Estudiants a la UPF, un espai de debat i d’intercanvi d’idees on poder tractar diverses temàtiques en relació a la universitat i la societat. La idea s’origina bàsicament de la percepció d’una necessitat de teixir relacions d’opinió a la comunitat estudiantil, que en un món com el d’avui es troben en perill de desaparèixer.

En aquest sentit, un grup d’estudiants es va llençar a crear aquest espai de reunió, on la intenció és abordar tota una sèrie de temes que, independentment de si són estrictament acadèmics o no, aniran en la línia de fer reflexionar els assistents sobre preguntes com quin paper juguem actualment a la societat com a universitaris, quina universitat volem i què podem fer doncs per aconseguir-la. En paraules dels organitzadors, era Ortega i Gasset qui ja parlava de la capacitat de la universitat de crear i difondre hegemonia, entesa com la capacitat d‘un agent d’influir sobre els altres. Així, com a estudiants universitaris hem d’assumir la responsabilitat que això comporta, i resulta evident que per fer-ho el millor possible és imprescindible que sapiguem com comunicar les nostres idees, que aprenguem a escoltar les dels altres i, en definitiva, que creem unes relacions interpersonals fortes que contribueixin al progrés social, començant per la mateixa facultat. Perquè, al cap i a la fi, sense progrés social no és viable el progrés tècnic.

Amb aquest objectiu s’han dut a terme fins ara dues sessions de debat on s’ha tractat un tema tan encertat com el de la proactivitat estudiantil en el si de la comunitat universitària. Van sorgir qüestions com si l’estudiant coneix prou la universitat, i si aquest participa prou en activitats fora de l’àmbit acadèmic. Es va intentar aprofundir en les causes de l’escassa participació estudiantil, així com el paper que actualment tenen les assemblees d’estudiants a la universitat. Pel que fa a causes més de fons, es va debatir sobre la importància d’una comunitat ben informada com a primer pas per aconseguir una major vinculació amb els òrgans de participació i representació.

Finalment, i com a tema de debat per a la propera sessió, s’ha decidit concretar una mica més pel que fa a les eines efectives a disposició dels estudiants per tal d’influir en la comunitat i en els canvis institucionals i no institucionals que serien necessaris per a fer-ho realitat.

En relació a la metodologia de la Trobada, val a dir d’una banda que tot i el component presencial és imperant, també s’oferirà als estudiants que no tinguin la possibilitat d’assistir un seguiment de la sessió via twitter (@laTrobadaUPF).A més totes les novetats les podreu trobar també a la seva pàgina de facebook (Trobada d’Estudiants). En properes sessions, també s’espera poder gravar el debat (audio) per aquells que vulguin assabentar-se’n amb més deteniment. D’altra banda, des de la Trobada es fa èmfasi que es tracta d’una associació oberta a tothom, on els temes de debat i les aportacions no estan limitades, on cadascú pot dir la seva ja que precisament l’objectiu és que els estudiants puguin aportar i  escoltar una àmplia pluralitat d’opinions.

Des del Xarrup us convidem també a participar-hi, remarcant altre cop que tothom hi serà benvingut més enllà de la ideologia, nivell, tipus de formació o qualsevol altra característica. L’únic requisit és voler participar. Més generalment com a última reflexió, us encoratgem a obrir els ulls i veieu tot allò que us està oferint el fet d’estar estudiant a la universitat i allò que particularment us ofereix aquesta facultat (que no és poc). Que compreneu la magnitud dels beneficis que l’intercanvi d’opinions i l’esperit d’iniciativa i participació, que es deriven no només d’associacions com aquesta sinó de tantes altres que podem trobar a la facultat, i que s’acaben plasmant tant a nivell individual amb una millor preparació de cara al món laboral com a nivell col·lectiu en termes de progrés social.

Anuncis

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: