Sala-i-Martí parla de la felicitat a la UPF

Aquest dimecres ha tingut lloc al Campus de la Ciutadella la segona de les sessions impartides per el professor Xavier Sala-i-Martí. Si fa set dies la conferència girava entorn la crisi de l’euro, en aquest cas ha estat una xerrada de menys actualitat però amb un to bastant optimista i entretingut. Amb el títol de ‘Desenvolupament i felicitat’, el professor de la UPF així com de la Columbia University ha presentat un exposició on ha remarcat que malgrat el context que vivim, la situació no es tan desesperada. La pobresa porta anys que s’està reduint. Segons els gràfics que ha mostrat Sala-i-Martí -marcats amb línies blau-granes, mostrant els seus colors futbolísitcs-, des de fa 40 anys, el nombre de persones en estat de pobresa ha disminuit de manera considerable, a causa, sobretot, de la ‘convergència’ de països com la Xina o continents sencers com Àfrica. Parlant de l’actualitat, Sala ha volgut deixar clar que “la resta del món va bé, som nosaltres els que estem malament”, referint-se al sud d’Europa especialment.

La pregunta clau de la seva exposició ha estat si els diners compren la felicitat. Ja se sap que molta gent diu que no, però, segons Sala-i-Martí, qui respon que no treballa més que ningú altre, “un comportament que contradiu el que diuen”. Fent referència a un estudi de 1974, el centenar d’estudiants reunits a una de les aules magnes de l’edifici Roger de Llúria han pogut veure com un altre economista afirmava que passar de la renda anual de 15.000 dòlars no augmentava la felicitat. La resposta de Xavier a estat clara: “si l’investigador pensa que la gent és idiota per intentar pujar la renda, l’idiota és l’investigador”. El que ha quedat demostrat, per si algú no ho sabia, és que el nivell de renda té molt a veure amb el nivell de felicitat. Tot excepte amb l’amor, on no es relaciona amb la riquesa però sí amb la felicitat. Els romàntics encara tenen la seva via d’escapament.

Un estudi ben curiós és el que ha presentat Sala-i-Martí al enumerar les vint activitats que més infeliç/feliç ens fan. Entre d’elles, la que més infeliç ens fa és anar a treballar (el trajecte), seguida de parlar amb el cap i treballar. La 13ª activitat que més feliç ens fa és anar de compres, la 6ª fer exercici i la 2ª socialitzar al treball (el que es coneix com fer el cafè). Per damunt de totes, i provocant les rialles però també la comprensió dels estudiants, l’activitat que més feliços ens fa és practicar sexe.

La conferència ha acabat amb una sèrie de consells per part de Sala-i-Martí a mode de conclusió per tot el que ha mostrat. La clau és trobar una feina que ens agradi, ja que “per ser bo en alguna cosa has de practicar deu mil hores; i això serà impossible en alguna cosa que no t’agrada”. A més, hauria de ser prop de casa aquesta feina. Cal practicar sexe, òbviament; a més d’estudiar molt i guanyar diners per aconseguir ser molt feliç en aquesta vida. La pròxima cita amb el professor Sala-i-Martí serà el 13 de juny, quan parlarà de ‘la carrera professional d’un economista acadèmic’.

Anuncis

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: