“AIESEC proporciona experiències”

Amb només 23 anys, Isis Planells Bastida és la presidenta d’AIESEC a la Universitat Pompeu Fabra, i forma part de l’equip nacional de suport al desenvolupament d’oficines locals d’AIESEC Espanya. Emprenedora, entusiasta i empàtica. Aquestes són les qualitats que l’han portat a dirigir a un equip de més de 65 persones, tots ells estudiants universitaris. Llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses, i a punt de diplomar-se en Relacions Laboral, l’associacionisme és la seva clau per aportar un petit gra d’arena a la societat. Nascuda a Eivissa, la Isis també és la presidenta fundacional de l’associació RotarAct a la pitiusa major. Amb tota aquesta experiència a les seves espatlles, ens explica com AIESEC li ha canviat la vida.

Què és AIESEC?

És una associació d’estudiants que s’estructura com una empresa. Però així com una empresa ven un producte, nosaltres venem experiències i les venem a joves. Nosaltres entenem que la universitat et dona una formació que és molt teòrica i el que nosaltres intentem és suplir això. Proporcionar la part pràctica.

El fet que s’estructuri com una empresa, permet entendre com treballa una empresa. Estructurades per departaments. Aprens a treballar en equip i a dirigir un equip. A més aprens contingut. En el nostre cas realitzem molta cerca de fundraising i com gestionar-lo.

Què aporta AIESEC a un estudiant?

El desenvolupament que experimentes de forma professional i personal. Per una banda en l’àmbit professional, que és la part pràctica que la universitat no et dona. Quan a l’aspecte personal, conèixer cóm ets tu, cóm treballes, i cóm millorar-ho. Quan t’enfrontes a altres persones que tens al davant, que reaccionen al que tu fas i que depenen de tu per poder fer la seva feina, aprens molt del que fas bé i del que no i és una forma de començar a corregir aquests errors.

A més és molt important aprendre a dirigir un equip. En els treballs del futur treballar en equip serà bàsic. Grups interdisciplinaris, economistes, especialistes en Relacions Internacionals, psicòlegs,… Tots treballarem junts i has d’aprendre a desenvolupar-te dintre d’un equip d’aquestes característiques. Si aspires a ascendir has d’aprendre a gestionar. I això és el que feim aquí: Atribuir unes responsabilitats que al món empresarial amb 20 anys no se’t permeten. Quan surts d’AIESEC amb una carrera i aquesta experiència t’és molt més fàcil desenvolupar-te al mon empresarial.

Què destacaries d’una experiència amb AIESEC?

Sens dubte el networking. Aquí, més enllà de conèixer empreses i fer contactes professionals – que són molt importants – coneixes a la gent amb la que treballaràs el dia de demà. A AIESEC l’ambient és molt dinàmic i emprenedor. Si això és el que busques i en un futur crear la teva pròpia empresa, aquí pots conèixer al teu futur soci, amb 19 anys.

A més, AIESEC ofereix pràctiques a l’estranger. De quin tipus?

Tenim dos tipus d’experiències. D’una banda pots realitzar a una pràctica professional que incideixi en el teu perfil laboral. Adquirir experiència en el que tu has estudiat. Tal i com estan les coses avui a Espanya, amb l’atur que hi ha entre els joves, és una molt bona opció per començar a adquirir experiència en l’entorn internacional, a més d’una evolució professional.

L’altra opció és l’experiència de voluntariat. En comptes de la pràctica incidir sobre tu, incideix sobre la comunitat d’allà a on vas. El focus d’aquestes pràctiques de voluntariat està en fer un bé per la comunitat, no a quina cadira t’assentes per fer la teva feina. Normalment treballem amb ONGs o associacions, però també es poden trobar pràctiques d’aquest estil a grans empreses que tenguin programes de Responsabilitat Social Coorporativa.

Què t’ha aportat AIESEC?

Conèixer-me a mi mateixa. Conèixer les meves debilitats i afrontar-les. M’ha aportat principalment dues coses: una és que si vols fer alguna cosa i t’ho proposes ho pots aconseguir. Moltes vegades no ens donem raons, si no excuses. I a un nivell o a un altre pots aportar alguna cosa als canvis que vols fer. Sempre m’he queixat de que no m’agrada la societat espanyola. Una societat apalancada i poc emprenedora. Sempre m’he queixat, però mai feia res. Però avui dia el més important que estic fent és aportar a la gent perquè obri una mica les mires. Si amb això he aconseguit que una sola persona d’aquest país, que consider apalancat i antiquat, s’hagi dinamitzat, considero que ja he canviat alguna cosa. Quan vaig entrar a l’associació érem 9 persones, ara som 66.

L’altre és a nivell de gestió. Ara coordino a un equip directe de 6 persones, però com a presidenta porto tota la oficina on hi ha unes 65 persones. La responsabilitat final es meva. AIESEC m’ha ensenyat que a una organització de voluntaris tu no pots demanar a la gent que faci coses i les compleixi si no les motives bé. He après a que has de fer que la gent entengui el propòsit de les coses i les faci seves. No manar tasques si no atribuir responsabilitats i aquestes englobar-les dintre d’un projecte més gran del que es sentin partícips.

Quin consell donaries als estudiants que et llegeixin

Que experimentin. Cometre errors és la manera d’aprendre. Quedar-se a casa tancats i diguen que els hi fa por fer les coses no aprendran mai. I aprendre és vital.

Text: Maria Roig

Anuncis

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: