La Fundació Pasqual Maragall s’instal·larà en un nou edifici al campus de la Ciutadella

La Fundació Pasqual Maragall per a la Investigació sobre l’Alzheimer ha signat aquest matí amb la Universitat Pompeu Fabra l’acord pel qual la fundació situarà la seva seu al campus de la Ciutadella d’aquesta universitat, concretament en un edifici de nova planta que es construirà en el número 28-30 del carrer Wellington.

L’acord ha estat signat per Pasqual Maragall i Josep Joan Moreso, president de la Fundació i rector de la UPF, respectivament, durant l’acte que ha tingut lloc avui a la sala de Reflexió del campus de la Ciutadella. També hi han intervingut Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall; Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Gerard Ardanuy, regidor d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

En el seu parlament, el rector Josep Joan Moreso, ha expressat la seva “alegria i satisfacció” per acollir la Fundació al campus de la UPF. “Malgrat l’actual situació econòmica desfavorable, avui és un dia per mirar endavant i creure en el futur amb aquest projecte tan important que avui presentem”, ha manifestat. Moreso ha destacat que el nou edifici de la Fundació es construirà, en paral·lel, amb un nou edifici de la UPF, d’uns 8.500 metres quadrats, que formarà part del futur Parc de Recerca en Ciències Humanes i Socials i que s’aixecarà al costat mateix del de la Fundació.

La Fundació Pasqual Maragall disposarà de 4.300 metres quadrats, distribuïts en soterrani, planta baixa i cinc plantes, on s’instal·larà la seu social de la fundació i el futur Centre d’Investigació barcelonaβeta. Dissenyat per l’arquitecte Juan Navarro Baldeweg, l’edifici es dedicarà gairebé al complet a nous laboratoris d’investigació i destacarà la instal·lació d’una plataforma tecnològica de neuroimatge orientada a la investigació clínica. Les obres començaran el 2012 i està previst que acabin a finals del 2013, preveient el trasllat de la Fundació i l’ampliació de les seves activitats científiques durant el 2014.

L’edifici i el seu equipament es finançaran mitjançant recursos propis i un crèdit concedit pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. La inversió de la Fundació ha estat de catorze milions d’euros, 7,5 milions per a la construcció i instal·lacions i 6,5 milions per a la dotació de l’equipament científic.

La Fundació Pasqual Maragall tenia previst inicialment traslladar-se a un edifici de nova construcció en terrenys de la nova bocana del Port de Barcelona. Dificultats relacionades amb la conjuntura econòmica actual han aconsellat un canvi d’ubicació.

Encara que la grandària de l’equipament resultant serà menor, la fundació preveu mantenir el programa científic inicialment previst, ja que aquesta nova localització (al campus de la UPF i a pocs metres del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona – PRBB) permetrà comptar directament amb els recursos i serveis de la pròpia Universitat i les plataformes tecnològiques del PRBB, com és el cas del seu important animalari.

Programes científics

El projecte científic de la Fundació Pasqual Maragall integra investigació bàsica, investigació clínica i innovació tecnològica, propiciant la creació de sinergies entre els diversos programes:

Programa d’Investigació Transformativa. La Fundació disposarà de grups d’investigació propis per desenvolupar projectes d’investigació científica poc convencionals i d’alt risc. Per a aquesta fi preveu atreure talent de qualsevol part del món i apostar per una màxima interdisciplinarietat.

Programa d’Investigació Clínica, orientat a la detecció precoç i la prevenció secundària de l’Alzheimer, inclou una unitat especialitzada per a l’estudi de la memòria tant de persones sanes com de persones afectades. El seu principal projecte en curs és l’estudi ALFA (Alzheimer-Famílies), finançat per l’Obra Social “la Caixa” i dirigit a obtenir informació precoç sobre l’aparició d’aquestes malalties.

Pograma d’Innovació. La Fundació s’ha proposat actuar com a pont entre el coneixement acadèmic i el coneixement preindustrial per oferir solucions innovadores i atractives pel mercat, en particular orientades a cobrir necessitats no cobertes en l’àmbit de la neurodegeneració i l’envelliment. Destaquen en aquest programa els projectes aplicats en col·laboració amb l’escola Elisava, dirigits a proveir solucions per al dia a dia dels cuidadors de malalts amb demència.

Plataforma Tecnològica en Neuroimatge. La Fundació desenvoluparà diversos recursos tecnològics avançats per a l’estudi científic del cervell tant en humans com en animals d’experimentació i que es preveuen posar al servei de tota la comunitat científica de la Barcelona metropolitana.

Encara que el Programa d’Investigació Transformativa es desenvoluparà en el futur Centre d’Investigació barcelonaβeta, en aquests moments la fundació ja té en marxa diversos projectes d’investigació en l’àmbit de la investigació clínica i de la innovació.

Fundació Pasqual Maragall

La Fundació Pasqual Maragall és una entitat creada el 2008 amb la finalitat de promoure la investigació científica en l’àmbit de l’Alzheimer i la neurodegeneració, fomentar la implicació del sector privat en el finançament de projectes científics i impulsar accions de sensibilització i conscienciació sobre els problemes cognitius de l’envelliment, promovent que la investigació científica en aquest camp sigui una prioritat estratègica.

La Fundació orienta la seva activitat a l’obtenció de nou coneixement científic potencialment disruptiu i al desenvolupament d’investigació aplicada i transferència de tecnologia amb l’objectiu de retardar l’avanç de la malaltia i reduir el nombre de malalts i el seu grau de dependència. L’objectiu és oferir solucions efectives a l’enorme repte clínic i social que representen les malalties neurodegeneratives, que encara es diagnostiquen tard i de les quals en manca un tractament efectiu.

Text i fotografíes: E-Noticies UPF

Anuncis

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: