Benito Arruñada: “Vivim en una situació de bipolaritat: estudiants amb sobreformació i infralaboralitat”

El debat sobre el Futur de la Universitat va exposar les preocupacions d’acadèmics i estudiants

El debat sobre la situació del món universitari en l’actualitat i la millora de la qualitat educativa en el futur es va portar a terme en el marc de la Jornada d’Estudiants 2011-2012 de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el passat dimecres. Vicente Ortún, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i Albert Barqué, coordinador de la iniciativa, es van encarregar dels parlaments inaugurals.

Foto: Maria Roig

D'esquerra a dreta: Vicente Ortún, Josep Eladi Baños Díez, Benito Arruñada, Milagros Pérez Oliva

En el debat, moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva, presidenta de la Comissió de Promoció del Consell Social de la UPF i defensora del lector del periòdic El País, van intervindre els docents de la UPF Josep Eladi Baños Díez, vicerrector de Docència i Ordenació Acadèmica, Benito Arruñada, catedràtic d’Economia i Empresa i el anomenat Vicente Ortún en substitució de Gosta Esping-Andersen, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials, que no va poder assistir.

Els participants van reflexionar sobre els estudiants de la universitat pública i la demanda del mercat, l’educació i el desenvolupament de la creativitat i del pensament divergent o dels possibles víncles entre l’excel·lència acadèmica i la millora de la qualitat.

Al respecte Benito Arruñada va afirmar que: “Hem convertit les universitat en instituts i hem d’admitir-ho”. A més, va afegir que: “És imprescindible introduir polítiques de mercat en la direcció de les universitat que responguin a la demanda per augmentar l’accés social de les mateixes i no les mesures que portem prenent els últims 30, 40 anys”, les quals va assegurar que només son “de boquilla“: “Vivim en una situació de bipolaritat: tenim professors i estudiants excel·lents amb sobreformació i infralaboralitat”.

Foto: Maria Roig

Per la seva part, Vicente Ortún va opinar que: “El requisit principal del mercat és atreure a estudiants de tot el món i ser competents de forma internacional”, però lamenta que “la Universitat en aquest país pateix la malaltia de Baumol“. Ortún va mostrar la seva preocupació respecte a la mobilitat dels estudiants sobre la que va afirmar que el problema no és que a dia d’avui els estudiants decideixin sortir del país, si no que el que li preocupa és que no puguin tornar i això, segons va declarar, es tracta d’una “estafa social”.Foto: Maria Roig

Quant a l’imminent pla Bolonia pel que molts estudiants han lluitat en la seva contra, Josep Eladi Baños va assegurar que no es tracta d’una recepta màgica, però sí d’una oportunitat per debatre i evolucionar en un espai comú, en un moment en el que va advertir que “ens trobem no només en una crisi econòmica si no també social”.

Per altra banda, entre les principals qüestions que van tractar el grup d’estudiants assistents, destaca la preocupació respecte les ofertes de feina per sota de la formació adquirida, l’augment de les taxes universitàries, a més d’una crítica al sistema d’ensenyament de determinats professors de la Universitat. Però també es va valorar la proactivitat dels estudiants dins i fora de les aules, a més de propostes com la fusió entre les universitat d’Espanya per tal de millorar el sistema educatiu superior.

Foto: Maria Roig

Text i fotografies: Maria Roig

Anuncis

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: