Ressaca d’una Cimera

Europa es refunda. Almenys ho intenta. La bona intenció de Sarkozy, que tant agrada a Le Monde, sembla que va ser la protagonista de la Cimera dels presidents europeus de la setmana passada. El missatge dels mercats era clar: calien mesures serioses i una encara més seriosa posició de voler posar-les en pràctica. Un primer pas era, com senyala El País, que els dos pesos pesats, Merkel i Sarkozy, es posan mans a treballar.

Merkel proposava apropar les polítiques fiscals. El Diario Crítico ho veu clar: Merkel imposa el sentit comú envers els interessos dels alemanys: una Europa forta pero sense pagar els plats trencats de qui actuï malament. D’aquí que la cancillera alemanya no vulgui ni sentir a parlar dels “eurobons”. Aquí sí que ha tingut que cedir el president francés, una mica més proper als països com Espanya o Italia.

D’aquests últims comenta El Mundo que poc tenien a dir. Espanya es posava d’acord amb les decisions favorables a Merkel, per dos motius: agradar a qui mana a Europa però tambè al reconèixer la necessitat de certes mesures externes per controlar-se.

No cal dir, això sí, que la gran “rebel” va ser la Gran Bretanya. David Cameron va allunyar el Regne Unit de la posició dels 26 països restants de la Unió Europea. Potser fent cas als euroescèptics del seu partit, o potser amb interès econòmic de no veurès més afectat (de lo que ja està) per la crisi del deute a la zona euro. La questió, com adverteix el The Guardian, és que, si be no s’ho repenserà, la decisió tindrà un alt cost per al premier britànic: Clegg ho ha criticat públicament, a la Cambra ha tingut que sentir-les de tots colors i la premsa no es posa tampoc gaire del seu costat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: