Interessant el Debat UPF Món sobre l’euro

Aquest dilluns va tenir lloc a l’Auditori de la Ciutadella de la UPF un debat organitzat pel Consell Social. Debat UPF Món sobre la crisi del euro i el futur de la Unió Europea. Va ser molt enriquidor i va estar ple de consells i noves tendències per sortir d’aquesta crisi, que com es va destacar durant tota la xerrada, està marcada per la crisi del deute. Josep Borrell va fer una introducció que, malgrat llarga, va presentar, gràfics inclosos, la situació real a Europa. Es va mostrar contrari a dir que l’euro està en crisi (la seva cotització és, inclús, “massa alta”, per l’ex ministre). Va remarcar el problema del deute posant de relleu que la qüestió central és l’endeutament que han patit les famílies en els darrers anys. Aquest deute privat, per “creure’ns més rics del que som”, és la principal raó de la situació de la UE. La solució per Borrell és arreglar el deute. Però no tots de cop, perquè existiria un perill greu de recessió global.

L'Auditori de la Ciutadella va estar ple durant el Debat UPF Món

El Banc Central Europeu també va ser nomenat en diferents ocasions pels tres ponents de la xerrada. Una conclusió generalitzada va ser la de donar-li més poder. Tal i com va exposar el professor Fernando Guirao, la principal diferència entre EEUU y Europa està en la credibilitat que dona una Reserva Federal gestionada amb el 25% del PIB americà, mentre que el BCE només està controlat amb l’1%. Més enllà de les utopies, considerà en un discurs molt potent que Europa ha de canviar (“no pot continuar amb les pràctiques anteriors”) i ha de fer fort a un BCE, perquè, com va dir Borrell, “els coreans no saben a qui s’han de dirigir quan inverteixen a Europa”.

Des d’un punt de vista més moderat, el professor Jordi Galí va mostrar el convenciment de que Europa sortirà d’aquesta crisi però ho te que fer amb ajudes al BCE (no feia apostes tan fortes com Guirao) i amb major implicació dels països (“es hora de decidir si tirem endavant o sortim d’aquí”). No compartia, sembla, la proposta més ambiciosa de Guirao, una unió fiscal entre França, Alemanya i el Benelux.

Moltes idees en un debat ben portat Milagros Pérez Oliva on es varen mostrar els errors de tots països (tant del nord com del sud del continent) i les principals vies de sortida de la crisi. Tot sembla passar per la implicació dels països i el reforçament de les institucions europees com el BCE.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: